Sonntag, 26. August 2012

КАКВО ВИ ТРЯБВА, ЗА ДА ЗАПОЧНЕТЕ?

На първо място добро желание, време, а после постоянство, воля и издържливост. Това стига. Всичко  останало са технически подробности. Но нека все пак да се спрем и на тях, защото те не са  никак маловажни.
Въпрос 1:
Къде да правим йога?
През лятото използвайте хубавото време и благоприятните температури. Изберете място сред природата, в открито, чисто и задължително усамотено пространство. Всякакви шумове, движение,  разсейващи картини и звуци са нежелателни. Можете да изберете морския бряг,  тревата, верандата.Желателно е да има лека облачност, за да не сте изложени на силните лъчи на слънцето. Ако е много горещо, по добре играйте йога вътре. 
През зимата играйте вътре. Помещението трябва да бъде чисто, проветрено, подредено  и умерено отоплено. Оптимална температура 18 - 20 градуса.. 
Въпрос 2:
Кога да правим йога?
Най добре  сутрин в часовете между 8.00 и 11.00 или след обед, в часовете между 16.00 и 18.00 . Желателно се да се занимавате с йога всеки ден.. 20 минути са достатъчни за поддържането на добра физическа кондиция.  Час и половина за онези, които искат да развият в себе си силна интуиция и  да се доближат до спиритуалното значение на йога.  Повече от 2 часа и два пъти на ден за онези, които са решени да се посветят изцяло на учението. Важно е да знаете още, че  не бива да сте с пълен току що нахранен  стомах. От последното ви хранене трябва да са минали най-малко два часа. Оптимално е ако играете йога на гладно. По време на упражненията можете да пиете течности (вода, билков чай).
Въпрос 3:
Как трябва да сме облечени?
Удобно, спортно, желателно в светли цветове, най-добре в бяло или жълто.Трябва да имате освен това топло одеало, йога постелка, чорапи, специална възглавница за йога. Бижутерия, очила и други аксесоари,  могат да ви пречат, затова по-добре ги свалете.
Въпрос 4:
Какво още трябва   да знаем?
Добре е да вземете душ преди упражненията. Иначе трябва да изчакате 2 часа след занятията, за да не отмиете с водата енергийния ефект от асаните. 
Трябва още да не се сравнявате с останалите и да не се фрустрирате ако видите, че някой може да прави шпагат, а вие все още не. Всеки човек има свой собствен ритъм и йога не е по никакъв начин състезание. За да ви зарадвам, ще спомена, че при хората, които са по-малко еластични  въздействието от упражненията е по-силно. В крайна сметка  нали това е от най-голямо значение..
Важно е още да си подберете подходящ учител, който да води занятието. Изберете го с помощта на интуицията си и  собственото усещане дали някой ви подхожда или не. Ако ритъма, атмосферата и отношението не ви допаднат, не се колебайте и сменете инструктора, без значение дали той се ползва с авторитет или не. Това е като с партньорството, приятелството и любовта. Хората не винаги си подхождат, дори да са безупречно добри и прекрасни..
Ако се занимавате самостоятелно можете да ползвате дискове и записи, видео лекции подходящи за вашето ниво, възраст или здраве. Ако вече сте напреднали и нямате нужда някой да ви води можете да слушата  класическа музика или индуска музика за киртан докато правите асаните.


АКО ИМАТЕ ОЩЕ НЯКАКАВИ ВЪПРОСИ
задайте ги в коментари. Ще отговоря с удоволствие.




Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen